Sivil Havacılık sektörü ülkemizde, bölgemizde ve dünyada olağanüstü bir şekilde büyümeye devam ederken sektörün kalifiye eleman ihtiyacı da birlikte artmaktadır. Havacılık sektöründe uluslararası olmanın vazgeçilmez rolü yer hizmetleri yönetiminin gelişimini tetikleyerek uluslararası standartlar çerçevesinde yer hizmetleri yönetiminin kalitesini doğrudan etkilemektedir.
Rekabetin yoğunlaştığı havacılık sektöründe çabuk karar verebilen, kavramsal düşünebilen ve aynı zamanda operasyonel düzeydeki faaliyetlere hâkim çok yönlü yöneticilere ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik olarak Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi Programı havacılık yer hizmetleri sektöründeki işletmelerin yönetiminde ve havaalanlarında yer hizmetlerinde çalışacak kadroları yetiştirmek amacındadır.
Havacılıkta Yer Hizmetleri programının amacı; Bilet satış işlemlerini, yolcu trafik işlemlerini, kargo ve uçak yük-denge analizlerini tüm apron –ramp hizmetlerinin koordinesi ve uçuş operasyonun gerekliliği ile ilgili işleri planlayıp yürütecek elemanları yetiştirmektir. Bu bilgi ve beceriler ile donatılmış bireyler sektördeki analitik düşünebilen ve yönetsel beceriye sahip uzman ihtiyacını karşılayabilecektir.
Havacılık Yer Hizmetleri alanında başarılı olmak için kişinin genel yeteneği yanında ayrıntıları algılayabilme gücüne sahip, dikkatli ve sorumlu bir kimse olması beklenir. Bu programdan mezun olan öğrencilerimize “Yer Hizmetleri Teknikeri” unvanı verilir.
Yer hizmetleri teknikeri, uçakların park edecekleri yerleri, uçak tiplerini ve alanda kalacakları süreyi göz önüne alarak tespit eder, uçakların ayrılan yerlere park edilmeleri veya ikmal yerlerine götürülmeleri ile ilgili işleri yönetir.
Yer hizmetleri teknikerleri iş hayatına THY’da ve diğer havacılık kuruluşlarının yer-uçuş işletme bölümlerinde görev alabilirler. Ülkemizde hava taşımacılığı geliştikçe yer hizmetleri tekniklerine duyulan ihtiyaç da artmaktadır.